CNG, een weinig bekend alternatief…

1 mei 2019

Tegenwoordig komen dieselvoertuigen al lang niet meer in aanmerking voor de voordelen van vroeger (lees onze artikel over dit onderwerp)! Daarnaast wordt de toepassing van elektrische auto’s – bovenop hun hoge aankoopprijs – ook in twijfel getrokken…

“CNG” is een internationaal erkende term uit het Engels. Toch zeggen we “GNV“ in het Frans, “aardgas“ in het Nederlands, “metano“ in het Italiaans, “Erdgas“ in het Duits en “gasbil“ in het Zweeds.

 

Er zijn zo’n 5000 bestuurders in België die met CNG rijden (samengedrukt aardgas). Dit gas wordt tegenwoordig ook gebruikt in verwarmingsketels en lijkt een volwaardig alternatief, maar wat is het eigenlijk?

Wat is het verschil tussen CNG en LPG?

  • CNG (Compressed Natural Gas) is niets anders dan het bekende aardgas. Het gas bestaat voornamelijk uit methaan en wordt onder druk gebracht tussen 200 en 300 bar.
  • LPG (Liquid Petroleum Gas) daarentegen is een mengsel van propaan en butaan dat wordt gecomprimeerd onder een druk van 5 tot 7 bars.

CNG kan bij omgevingstemperatuur in gasvorm opgeslagen worden. In tegenstelling tot LPG is CNG bovendien lichter dan lucht, en bijgevolg mogen voertuigen die rijden op aardgas ook in ondergrondse garages worden geparkeerd.

Installatie en kostprijs

CNG wordt opgeslagen in gasflessen die in het vloerplaat van de auto geïntegreerd worden.

Tegenwoordig bieden meerdere automerken CNG-wagens aan met een steeds grotere keuze aan modellen (zie aanbod). Qua aankoop is een CNG-voertuig gemiddeld 200 € duurder dan een dieselvoertuig en 2.400 € duurder dan een benzinevoertuig.
Meestal beschikken CNG-wagens over twee brandstoftanks (één voor gas en één voor andere brandstof), genaamd ‘dual fuel tank‘. Hierdoor kunnen ze overschakelen op de andere brandstof als de CNG-tank leeg is. Afhankelijk van het model, kan u 300 à 800 kilometer op aardgas rijden. De totale actieradius van CNG-wagens met ‘dual fuel tanks’ bedraagt soms meer dan 1000 km.

Mogelijke alternatieven: de ombouw van een traditioneel benzinevoertuig is mogelijk, maar gaat – afhankelijk van het model – al dan niet gepaard met verlies van kofferruimte. Deze kost al snel zo’n € 4000 à € 6000 (afgezien van fiscale en andere voordelen). Een dieselwagen ombouwen is minder interessant want het is een stuk complexer en veel duurder: meer dan € 10 000.

Bron afbeelding

Voordelen van CNG ?

Het is niet verwonderlijk dat men in toenemende mate interesse heeft in CNG. Rijden op CNG betekent immers kiezen voor:

Een zuinige rijstijl

• Tanken is ongeveer 30% goedkoper dan diesel of benzine.

• Het brandstofverbruik is ongeveer 40% tot 60% lager!

• Fiscale voordelen : In Vlaanderen betaalt u geen belasting op in verkeerstelling noch verkeersbelasting voor een auto op aardgas. In Wallonië worden deze taksen wel gehandhaafd maar aan een gereduceerd tarief.

Dit compenseert dus ruimschoots de hogere aankoopprijs van gemiddeld 2000 euro van een auto op aardgas. Bovendien heeft de motor van een CNG-voertuig een langere levensduur dan die van een benzine of dieselauto. Dus u moet minder snel van auto veranderen!

Ecologisch verantwoord rijden

Een CNG-voertuig produceert 95% minder fijn stof, tot wel 12% minder CO2-uitstoot dan een dieselauto en 27% minder dan een benzineauto. Aangezien de verbranding minder vervuilend is, zijn de onderhoudskosten ook lager. En wat de aanlevering van aardgas aan tankstations betreft, is dit ook ecologisch meer verantwoord omdat het aardgas vervoerd wordt via het gasnetwerk en niet met vrachtwagens.

Comfortabel rijden

CNG-voertuigen zijn 75% stiller dan benzine- en dieselauto’s. Tanken gaat even makkelijk als bij klassieke brandstoffen. U neemt het pistool uit de houder en koppelt het aan de gastank!

Veilig rijden

Aardgas is lichter dan lucht. In geval van een lek, wordt het gas snel opgenomen in de atmosfeer. Het is dus totaal niet te vergelijken met LPG. Bovendien ontbrandt aardgas pas bij een temperatuur van 580°C, terwijl benzine al vlam vat bij 220°C. Het brandgevaar bij aardgas ligt dus een stuk lager in geval van een gaslek.

Autokeuring CNG

De eerste reguliere autokeuring vindt plaats na 4 jaar, maar met een extra controle op gasdichtheid van de reservoirs (CNG check). Als de auto goedgekeurd is, zal de inspecteur een controlesticker aanbrengen rechts onderaan de voorruit. Deze sticker zal na elke periodieke keuring worden vernieuwd. Een vierjaarlijkse controle van de CNG-tank door een erkend installateur of bedrijf blijft weliswaar verplicht.

Een technologie die nog te weinig bekend is…

Hoewel de toepassing van elektriciteitstechnologie nog in volle ontwikkeling is, begint deze nu al zijn beperkingen te tonen en is de productie van deze energievorm vaak onderwerp van discussie als het gaat om het «groene» aspect ervan. Daarnaast wordt er op de klassieke brandstoffen steeds meer belasting geheven en – hoewel ze al schoner zijn dan vroeger – zorgen ze voor een niet te verwaarlozen CO2 uitstoot.

CNG, zoals beschreven in dit artikel, biedt weliswaar enkele voordelen maar waarom wordt deze brandstof door de politiek en de autofabrikant niet meer gepromoot? Misschien is het bezit van een schoner voertuig niet voordelig voor onze beleidsmakers omdat dit een financieel verlies betekent voor de Staat (lagere belastingen, langere levensduur, lager brandstofverbruik, …).

Hoewel CNG geen wondermiddel is, toch biedt deze brandstof wel een aantal voordelen. Het is natuurlijk zo dat het gebruik van aardgas in een voertuig nog niet tot de routine behoort, toch is het het overwegen waard bij de aankoop van onze volgende nieuwe auto?

De keuze is aan u!

 

Bronnen:
https://www.ecoconso.be/fr/content/rouler-au-gaz-naturel-cng-economique-et-ecologique
https://www.engie-electrabel.be/fr/business/blog/green-mobility/les-vehicules-au-cng-on-y-croit/
https://www.moniteurautomobile.be
https://www.energuide.be/fr/questions-reponses/la-voiture-au-gaz-naturel-ou-au-cng-une-reelle-alternative/198/

Share on

Tips en trucs

Gedachten