De mobiliteit van de toekomst

1 januari 2020

De mobiliteit van de toekomst is niet langer beperkt tot de keuze voor een auto. Zich verplaatsen is ook een boodschap uitdragen of gewoon geld willen uitsparen…

Tegenwoordig zijn de vervoersmiddelen steeds uiteenlopender. Fietsen, steps, openbaar vervoer, auto’s … Benzine, diesel, CNG, waterstof, PHEV, elektrisch … Een keuze die kan afschrikken, of waar men zich alleszins het hoofd over kan breken! Wat wordt nu de mobiliteit van de toekomst? Dat is het nu net: het wordt zeer waarschijnlijk een veelvormige mobiliteit! Er bestaan een aantal alternatieven die het steeds beter doen en die ook steeds betaalbaarder worden! Het mobiliteitslandschap heeft de neiging te evolueren met de ontwikkeling van twee hoofdpijlers: MixCity & MiXity.

MixCity

De eigen auto is niet langer de enige oplossing voor uw verplaatsingen. Om aan uw behoeften te beantwoorden moet rekening gehouden worden met mobiliteitsoplossingen die uit de grond schieten als paddenstoelen! Het gaat bijvoorbeeld om klassieke of elektrische fietsen maar ook gemotoriseerde voortbewegingstoestellen (elektrische steps, eenwielers, hoverboards …).

Bedrijven en bestuurders worden dagelijks geconfronteerd met problemen als verkeersopstoppingen in de stadscentra en het gebrek aan parkeerplaats. Van stad tot stad zien we uiteenlopende benaderingen van die stedelijke reorganisatie: een MixCity waarmee het niet gemakkelijk rekening houden is!

Multimodaliteit staat centraal in die redenering: Geraakt u met de trein niet van bij u thuis op het werk? Is die afstand te ver om hem met een elektrische step af te leggen? Combineer ze! Zo krijgt u niet een maar meerdere vervoersmiddelen die op ecologisch en financieel vlak goed scoren!

MiXity

Diesel en benzine mogen niet volledig uitgesloten worden, maar ze zijn niet langer heer en meester op de automarkt. Er is een mix van uiteenlopende oplossingen beschikbaar op de markt. U moet dus een oplossing samenstellen met CNG, elektrisch, waterstof, de plug-inhybride en de hybride. Allemaal mogelijkheden waaruit je niet zomaar blindelings een keuze maakt! Elke oplossing past bij een bepaald soort gebruik en hangt ook af van het profiel van de bestuurder …

En neen, men kan alle thermische voertuigen niet gewoon vervangen door elektrische voertuigen. Alleszins niet op de korte termijn! En niet door gebruik te maken van de kerncentrales om die elektriciteit te produceren: de ecologische problematiek terzijde gelaten zou het bestaande elektriciteitsnet een dergelijk energieverbruik waarschijnlijk niet aankunnen.

Er is geen kant-en-klare oplossing voor de mobiliteit van de toekomst!

Ook al is het verleidelijk om uit overtuiging of enthousiasme over te stappen op deze of gene vervoerswijze, de keuze is niet eenvoudig. Voor u een alternatieve vervoerswijze kunt kiezen die echt is aangepast aan uw behoeften, moet u nauwkeurig bepalen wat die behoeften zijn. Bepaalde producenten en beheerders van wagenparken bieden al aan om die analyse in uw plaats te doen vanuit hun expertise, of dat nu gewoon voor u als particulier is, of voor een volledige vloot bedrijfswagens.

Een noodzakelijke mentaliteitsverandering …

Het klopt dat een grondige verandering van onze mobiliteit gepaard moet gaan met een aanpassing van de wegeninfrastructuur, maar dat is lang niet het enige obstakel. Het is waarschijnlijk zelfs het obstakel dat we het gemakkelijkst kunnen overwinnen omdat het geld, een actieplan en materiële middelen vergt. De mentaliteit is daarentegen heel wat moeilijker te veranderen. Ze evolueert wel maar nog niet iedereen is bereid, gemotiveerd of voldoende geïnformeerd om de overstap naar een alternatieve mobiliteit te maken.

De overgang van een ‘automobiele’ generatie naar een ‘mobiele’ generatie zal psychologische coaching vragen. Het draait erom de gewoonten op het vlak van mobiliteit te veranderen en te leren om met behulp van een kaart of een mobiele app multimodale trajecten samen te stellen. Het aantal kilometers dat te voet afgelegd moet worden relativeren is ook een belangrijke stap.

Met het oog op een dergelijke mentaliteitsverandering zal het openbaar vervoer natuurlijk beter moeten presteren om de gebruikers een efficiënte dienstverlening te waarborgen … zelfs tijdens de spitsuren!

De visie van Reinhold Podevijn – Fleet Coordinator bij Engie Fleet

“De manier waarop de zaken evolueren, gaat ons allemaal aan maar de wereldleiders hebben de beslissingen in handen. Het staat vast dat fossiele brandstoffen op de lange termijn volledig zullen verdwijnen. Toch moeten we beginnen met een redelijkere doelstelling om de verontreinigende emissies te verminderen …


In 2050

Onze kleinkinderen hoeven niet langer hun rijbewijs te halen. Ze kunnen gewoon een autonome module oproepen via een app. Zoals een Uber, maar dan zonder bestuurder! Dankzij hun connectiviteit zullen er geen files of ongevallen meer zijn. Er zijn ook geen parkeerproblemen meer aangezien die modules altijd onderweg zijn of zich in een herlaadcentrum bevinden.


Naarmate die nieuwe vervoersmiddelen het licht zien, verdwijnen de trein en de bus. De wegen die voor hen waren aangelegd zullen dienen als alternatieve routes voor fietsen en andere gemotoriseerde voortbewegingstoestellen. De hulpdiensten blijven in eerste instantie gebruikmaken van (hybride) thermische motoren. Vervolgens kunnen hun voertuigen uitgerust worden met brandstofcellen.


Als iedereen meestapt in de verandering komen we in de buurt van de visie van de ‘Jetsons’ (een Amerikaanse serie uit de jaren 60). Spijtig genoeg kunnen we daarvoor niet rekenen op de oliemaatschappijen en de andere lobby’s die zich tegen een dergelijke evolutie verzetten!

In 2020

We bevinden ons midden in een revolutie. De mentaliteit verandert en de motorisatie evolueert razendsnel. Het gaat hard voor de ontwikkeling van ‘groene’ technologieën en ze worden beetje bij beetje efficiënter, compacter en betaalbaarder. Batterijen, banden, waterstof, zonne- en windenergie zijn voorbeelden die de vooruitgang die we meemaken goed illustreren.


We hebben nog een lange weg te gaan voor de nodige verandering maar de snelheid waarmee de technologieën evolueren, stemt hoopvol voor de toekomst van onze samenleving.”

 

Share on

Tips en trucs

Gedachten