Dieselhysterie

3 augustus 2018

Jongste generatie dieselmotoren legt schitterende resultaten voor!

Halt aan de diesel: terecht of onterecht?

Dieselauto’s zijn nooit minder populair geweest dan vandaag. In 2017 daalde de verkoop in Europa met 8%. Na het uitbreken van het dieselschandaal bij Volkswagen, keert de consument zijn dieselauto de rug toe. In de strijd om de luchtkwaliteit te verbeteren doet ook de overheid zijn duit in het zakje door de taksen op dieselwagens te verhogen. Is die aversie terecht? Of kunnen we de schitterende resultaten van de jongste generatie dieselmotoren niet zomaar onder de mat vegen?

De voorbije decennia heeft de dieselwagen op het gebied van fijnstof weinig vrienden gemaakt. De roetuitstoot veroorzaakt luchtwegeninfecties en kanker en er zou ook een verband zijn met hartaanvallen. Daar tegenover staat dat de dieselmotor CO2-vriendelijker is dan de benzinemotor. Per gereden kilometer heeft hij een CO2-uitstoot die 20% lager ligt dan een vergelijkbare benzinewagen.

Goed voor de staatskas

Het gesjoemel van sommige autoconstructeurs met de uitstootwaarden van dieselwagens deed de reputatie van de dieselmotoren echter finaal de das om. Autoconstructeurs Toyota, Nissan en Suzuki zagen de bui hangen en stoppen met de verkoop van dieselauto’s in Europa. Geen wonder dat de consument zich vragen begon te stellen over de herverkoopwaarde van zijn oude dieselauto.

De overheid wakkert die onzekerheid verder aan door de taksen te verhogen en komaf te maken met het prijsvoordeel, dat dieselrijders jarenlang genoten. Steden als Londen, Rome, Parijs, Athene, Madrid en Mexico-City, maar ook Brussel, Antwerpen en Gent weren de vervuilende dieselmotor ondertussen uit de stad. Vanaf 2021 zwaait Europa immers met forse boetes als de gemiddelde uitstootnorm van 95 gram CO2 per kilometer niet wordt gehaald.

Scheid het kaf van het koren

In deze disruptieve situatie blijft de dieselwagen in het segment van de bedrijfswagens goed verkopen. De nog steeds gunstige fiscaliteit, berekend op CO2-uitstoot voor de bedrijven en de bestuurders, zit daar voor veel tussen al doet ook het vooruitzicht op innovatieve dieseltechnologie dieselrijders afwachten. De jongste generatie dieselmotoren kan immers ronduit schitterende resultaten voorleggen als het op de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden aankomt. Toeleveraars van dieseltechnologie maken zich sterk dat ze dat probleem volledig onder controle hebben, zonder dat de auto daardoor meer hoeft te kosten.

De boosdoeners zijn bijgevolg de dieselauto’s met oude motoren, die vandaag nog zonder roetfilter rondtuffen. Die moeten zo snel mogelijk van de baan. Zodra de overheid dit efficiënt en accuraat kan afdwingen, is het niet langer nodig om alle dieselmotoren over dezelfde kam te scheren. Een grondige herziening van wetten, reglementen en fiscaliteit dringt zich bijgevolg op.


Share on

Tips en trucs

Gedachten