Elektrische fietsen: Keuzestress !

14 maart 2019

Als u heel de dag onderweg bent, is het duidelijk dat de fiets niet het meest geschikte vervoermiddel is. Maar een elektrische fiets (e-bike) is misschien het overwegen waard, als u niet al te grote afstanden moet afleggen of vaak in de file staat!
Bovenop de vele voordelen die een gewone fiets biedt zoals lichaamsbeweging, bewegingsvrijheid, makkelijk parkeren, lagere vervoerskosten, lage ecologische voetafdruk, kunt u met een elektrische fiets grotere afstanden makkelijker overbruggen zonder gelijk helemaal bezweet de eindbestemming te bereiken en waarvoor de fysieke conditie van een atleet geen noodzaak is!

Als u intussen overtuigd bent van de voordelen van een elektrische fiets, dan moet u nog uitzoeken welk model het beste bij u past? Welk type fiets met welk gewicht en soort motor moet u kiezen? Omdat het gamma aan elektrische fietsen zo uitgebreid is, helpen wij u op weg om de keuze wat makkelijker te maken.

Types elektrische fietsen

De eisen die u aan de elektrische fiets stelt is afhankelijk van waarvoor u de fiets wilt gebruiken (van dagelijks gebruik tot alleen een ritje op zondag), maar let ook op andere parameters zoals actieradius (de afstand die u wilt overbruggen), waar wordt de fiets gestald, enz.

Elektrische vouwfietsen

Licht en praktisch, makkelijk om mee te nemen in de trein, tram of bus of zelfs in de kofferbak van de auto. Ze zijn ook makkelijk om op te bergen, als u bijvoorbeeld in een appartement woont!

Elektrische stadsfietsen

Comfortabele fietsen vooral geschikt voor dagelijks gebruik in de stad maar ook voor een ritje in het weekend. Deze fietsen zijn iets zwaarder dan een vouwfiets maar nog steeds met een acceptabel gewicht.

Elektrische Sportfietsen of Mountainbikes (e-MTB)

Door de dynamische rijstijl van een elektrische sportfiets gaat de prestatie vaak ten koste van comfort en gemak. Ze zijn vooral geschikt voor de sportievelingen onder ons. Deze fietsen zijn het zwaarst (tot 50 kg), maar dit gewicht rechtvaardigt in sommige gevallen de aanwezigheid van een sterkere batterij.

Type aandrijving van elektrische fietsen

Er bestaan verschillende soorten aandrijvingssystemen.

Om te beginnen kan de motor kan op verschillende plekken zitten, wat een aanzienlijke invloed heeft op het rijgedrag van de fiets. Er zijn fietsen met een voorwielmotor (met het gevoel van vooruit getrokken te worden), een achterwielmotor (meer het gevoel van een zetje in de rug) of een middenmoter (op het trapstel).

Ook de manier waarop het elektrische systeem geactiveerd wordt, kan verschillen. De meeste fietsen beschikken over een systeem wat in werking treedt na enkele malen op de pedalen te trappen. De sterkte en kracht van deze trapondersteuning (sensor) kan variëren.

Tegenwoordig zijn er ook elektrische fietsen waarbij de versnelling ondersteund wordt. En er zijn ook fietsen waarbij men vooruit komt zonder te trappen waarbij men het vermogen van de motor zelf instelt en hup laat je rijden…

Vermogen van elektrische fietsen

Een goede batterij kiezen met het juiste vermogen, is één van de belangrijkste dingen om op te letten bij de aankoop van een elektrische fiets, want deze is het duurste onderdeel van de fiets.

Wat u moet onthouden, is dat de spanning van de batterij uitgedrukt wordt in Volt (V) en de intensiteit (hoeveel energie er opgeslagen kan worden) in Ampère-uur (Ah). Dus hoe hoger de spanning, hoe groter de capaciteit. Hoe hoger de Ah-waarde, hoe hoger de actieradius (dus langdurigere trapondersteuning).

➜ U begrijpt het, de keuze van de batterij zal afhankelijk zijn van waarvoor u de fiets gebruikt en dus op welk soort terrein u fietst (heuvelachtig of vlak terrein). Wat de actieradius betreft, zal uw keuze afhangen van de afstanden die u wilt afleggen. U moet ook rekening te houden met uw eigen gewicht, het gewicht van de fiets, type banden, soort ondersteuning die u wilt gebruiken, …

Batterijen

Naast de uitrusting van de fiets zelf, bepaalt het soort batterij de kostprijs van de fiets. Er zijn een viertal batterijen op de markt:

Lood batterijen

Deze worden uitsluitend gebruikt op fietsen in het onderste prijssegment. De prijs is laag, daarentegen is het gewicht van de batterij nogal hoog. Bovendien zijn ze moeilijk te recycleren, dus geen goede optie is als men kiest voor een ecologisch vervoermiddel! Deze batterijen zijn bovendien zeer temperatuursgevoelig.
Gemiddelde levensduur : 300 à 400 ladingen.

NiMh batterijen (Nikkel-Metaal Hybride)

Deze batterijen zijn veel lichter (de helft lichter dan een lood batterij) en zijn milieuvriendelijker. Deze batterijen hebben echter last van “geheugeneffect”: dit houdt in dat de batterij telkens volledig ontladen moet worden om dit effect te vermijden. Voor deze batterijen heeft u ook een speciale oplader nodig.
Gemiddelde levensduur : ongeveer 500 ladingen.

Li-Ion batterijen (Lithium-ion)

Deze batterijen zijn eveneens veel lichter, hebben geen last van geheugeneffect en zijn zo goed als ongevoelig voor natuurlijke ontlading. Dit type batterij is veruit de meest gebruikte, van betere kwaliteit en kan bovendien makkelijker gerecycleerd worden.
Gemiddelde levensduur: 600 tot 1200 ladingen.

Li-Po batterijen (Lithium-polymeer)

Deze batterij is ongeveer 5 keer lichter dan een lood batterij of 2,5 keer lichter dan een Li-Ion en Ni-Mh batterij, qua prestatie vergelijkbaar met een Li-Ion batterij en heeft eveneens geen last van geheugeneffect. De batterij is ook makkelijk te recycleren.
Gemiddelde levensduur : 600 à 1500 ladingen.

➜ Houd altijd in gedachten dat – ongeacht de gebruikte technologie – een batterij altijd een chemisch product blijft wat na verloop van tijd vervangen moet worden. Het is dus van groot belang de batterij goed te onderhouden en de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen.

Een speed-pedelec : een snelle elektrische fiets?

Een speed-pedelec (of een high speed e-bike) is de snellere variant van een elektrische fiets uitgerust met een 4000 W motor en die snelheden tot wel 45 kilometer per uur haalt! Dit soort rijwiel valt onder de categorie bromfietsen: men moet minstens 16 jaar zijn en een rijbewijs voor AM of B hebben. Er zijn nog een aantal bijkomende verplichtingen:

⇒ Nummerplaat & Inschrijving bij de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen)

⇒ Verplicht dragen van een helm

⇒ Verplichte verzekering

➜ Eigenlijk zijn het dezelfde verplichtingen als die voor een bromfietser maar er is enige coulance: de voordelen die een gewone fietser heeft, gelden ook voor wie met een speed-pedelec rijdt: toegang beperkt eenrichtingsverkeer, gebruik van fietspaden en toegang tot wegen verboden voor bromfietsers).

In het zadel!

Het is duidelijk dat de aankoop van een elektrische fiets geen simpele zaak is. Neem er de tijd voor en maak een weloverwogen en rationale keuze vooraleer u deze grote investering doet.

Los van alle eigenschappen die in dit artikel zijn besproken, heeft u natuurlijk het laatste woord. Het blijft een persoonlijke keuze, misschien heeft u al een voorkeur voor een bepaald model maar vergeet niet dat u de fiets koopt voor uw plezier!
Rest alleen nog wat aangepaste uitrusting aan te schaffen om het hoofd te bieden aan alle weersomstandigheden en voor u het beseft is uw “stalen rost” uw favoriete vervoersmiddel !

 


Bronnen
• Guide d’achat d’un vélo électrique. (z.d.). Geraadpleegd 19/02/2019 op https://www.velo-electrique-attitude.com/content/7-guide-achat-velo-electrique-comparatif
• Vélos électriques: les différents types d’assistance électrique. (z.d.). Geraadpleegd 19/02/2019 op http://www.magasin-velo-electrique.com/pages/velos-electriques-differents-types-assistance-electrique-vae/
• Elektrische fietsen (Z.D.). Geraadpleegd 19/02/2019 op https://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/inschrijving_van_voertuigen/kentekenplaten/elektrische_fietsen

Share on

Tips en trucs

Gedachten