Auto winterklaar maken

1 oktober 2018

Nu het winterseizoen nadert, kunt u maar beter uw wagen voorbereiden zodat deze in perfecte staat is. Moeilijke weersomstandigheden maken het leven van de bestuurders en hun wagen zuur wanneer ze bij eender welk weer de weg durven opgaan!

Bescherm uw wagen!

Als u beschikt over een garage, laat uw wagen dan daar de nacht doorbrengen, hij zal u dankbaar zijn! Hierdoor zijn niet alleen de vloeistoffen, maar ook de ruitenwissers en lak beschermd. Anders kan een beschermhoes ook een efficiënte en goedkope oplossing bieden om de carrosserie van uw wagen te beschermen tegen koude-aanvallen!

Een goede zichtbaarheid

Controleer eerst de staat van uw ruitenwissers, in de winterperiode kunnen ze maar beter perfect werken.
​ Een goede reiniging is vaak voldoende, maar soms is het nodig om ze te vervangen. Wapen uzelf vervolgens met een ruitensproeier die bestand is tegen temperaturen onder nul. U kunt hier maar beter genoeg van inslaan want bij winterse weersomstandigheden wordt de voorruit snel vuil.

Zorg dat u ook in het bezit bent van een krabber om het ijs op uw voorruit te verwijderen. Een schraper kan handig zijn om uw wagen vrij te maken van sneeuw.

U+2192.svgDenk eraan om handschoenen mee te nemen, zo is deze taak heel wat aangenamer!

 

Goed verzorgde banden

Natuurlijk moet u het hele jaar door zorg dragen voor uw banden! De bandenspanning is echter nog belangrijker wanneer de verkeersomstandigheden moeilijk zijn, zoals in de winter vaak het geval is! Controleer ook even de slijtage van uw banden! De profieldiepte moet minimum 1,6 mm zijn (of raadpleeg de slijtage-indicator), maar het is aanbevolen om de banden eerder te vervangen…

In tegenstelling tot andere landen is het in België niet verplicht om winterbanden op te leggen (Klik hier voor meer informatie). Toch zijn winterbanden sterk aanbevolen, hun doeltreffendheid in winterse omstandigheden is immers allang bewezen.

Idealiter kiest u voor winterbanden wanneer de temperatuur onder de 7°C gaat. Maar niets belet u om uw banden een beetje op te warmen vooraleer deze temperatuur is bereikt, zo hoeft u niet in de file te staan in de garage!

Zorg ervoor dat de stroom werkt!

Als de koplampen minder hard schijnen wanneer u naar de radio luistert of de verwarming inschakelt, dan is dat een duidelijk teken! De accu heeft zijn beste tijd gehad.

Als uw wagen niet meer zo jong is en de koude winternachten moet trotseren, dan is een controle geen overbodige luxe!  Zo valt u misschien niet in panne.

Met een goed functionerende accu bent u gerust als u met de wagen rijdt!

De verlichting van een wagen (koplampen en knipperlichten) dient vooral om zichtbaar te zijn op de weg. In de winter zijn de dagen korter en de weersomstandigheden vaak slechter…u kunt dus maar beter gezien worden! Bovendien zijn koplampen essentieel om de weg te zien op slecht verlichte wegen. Controleer zo snel mogelijk de staat van uw lampen!

Koelvloeistof in uw wagen, zelfs in de winter!

In de winter heeft de koelvloeistof een dubbele functie: het koelt niet alleen de motor af, maar zorgt er ook voor dat het hierin aanwezige water niet bevriest…het is dus essentieel! Zorg dus dat er voldoende koelvloeistof aanwezig is zodat de motor zeker geen schade oploopt.

Laatste tip

Nog meer dan in de zomer is het in de winter belangrijk om defensief te rijden en ontspannen achter het stuur te zitten.

Houd er rekening mee dat sneller rijden alleen maar de illusie geeft dat u tijd wint…In werkelijkheid wint u op een traject van 100km slechts 3 minuten tijd door 130km/u te rijden in plaats van 120km/u. Op een doorsneetraject dat ongeveer 20 minuten duurt, wint u hooguit één à twee minuten door sneller te rijden.

Uw verbruik daarentegen schiet wel de hoogte in en het risico op een ongeval verdubbelt: het loont dus echt niet de moeite!

 

Bekijk onze video met tips om u te helpen uw wagen winterklaar te maken en aarzel niet om deze te delen!

Share on

Tips en trucs

Gedachten