Autovakanties: heeft u wel aan alles gedacht?

1 juli 2019

Het is zomer en de vakantie komt eraan. Wat fijn om met de familie of met vrienden op reis te gaan. Dit jaar heeft u besloten om met de auto te reizen. Ja, maar… heeft u wel aan alles gedacht?

Hier zijn enkele eenvoudige tips om heel wat ongemakken te voorkomen.

Kijk uw auto na

Doe een controle vóór elke lange rit! Kijk de banden, de remblokken, het waterpeil, het oliepeil en het peil van de koelvloeistof en de ruitenwisservloeistof na.

Wat de banden betreft, vervang ze als het bandenprofiel minder dan 3 mm bedraagt en controleer de bandenspanning.

Niet te vergeten

Alle inzittenden van een voertuig moeten verplicht een veiligheidsgordel dragen. Bescherm uw kinderen door hun gordel ook achteraan in de auto vast te maken. Vergeet de specifieke kinderzitjes en/of verhogingskussens niet, afhankelijk van de lengte en leeftijd van de kinderen (zie de voorschriften van elk land voor meer informatie)

Zorg dat u fit bent

Rijden vergt een bepaalde vorm van concentratie. Zorg er daarom voor dat u uitgerust bent, zodat u tijdens een lange rit alert blijft.

Bereid uw ritten voor

om op de hoogte te zijn van veranderingen van richting en gevoelige plaatsen. Sla uw reisweg op voorhand op in uw GPS en plan de eventuele stappen.

Pauzeer regelmatig

Stap uit de auto en doe enkele eenvoudige oefeningen om uw lichaam te ontspannen. Denk eraan voldoende te drinken.

Velen reizen liever ‘s nachts. Minimaliseer in dat geval vermoeidheid en slaperigheid achter het stuur niet. Wees aandachtig voor de signalen van uw lichaam wanneer er vermoeidheid optreedt.

Het laden van het voertuig

Laad eerst de zwaarste voorwerpen in, zodat die zich het dichtst bij het zwaartepunt bevinden. Laad nooit spullen hoger dan het hoogste punt van de rugleuningen in, en zeker geen massieve voorwerpen. Denk eraan dat als het voertuig hard remt elk voorwerp gevaarlijk kan worden.

Zorg ervoor dat u uw gevarendriehoek, maar ook een fles motorolie en een fles ruitenwisservloeistof bij de hand heeft. Vergeet uw geel hesje niet.

Auto’s van toeristen trekken dieven aan. Laat geen enkel voorwerp duidelijk zichtbaar liggen, draag uw papieren altijd bij u.

Kleine tip: laat het dashboardkastje open om te tonen dat er niets inzit!

Rustig aan…

Vergeet nooit dat veilig rijden inhoudt dat u vooruitziend rijdt en een voldoende veilige afstand bewaart. Het hele jaar door leven we in stress. De weg naar de vakantiebestemming is al vakantie, neem daarom geen risico’s om 5 minuten te winnen: het heeft geen zin u te haasten, probeer gewoon op tijd aan te komen!

 

Prettige reis!

 

Artikel tot stand gekomen in samenwerking met Peugeot Driving Academy.

 

Share on

Tips en trucs

Gedachten