Brandstoffout? Geen paniek!

1 oktober 2019

Door een onfortuinelijke samenloop van omstandigheden heb je tijdens het tanken de verkeerde brandstof gekozen … Paniek alom! Wat nu? Engie Fleet bantwoordt al je vragen.

Je hebt de motor niet gestart

Start de motor niet! Zolang je de auto niet start, zal er geen brandstof in de motor terechtkomen. Je zult wel een takeldienst moeten bellen om je auto tot aan een garage te slepen en daar je tank te laten leegmaken. De gevolgen blijven beperkt tot een volle brandstoftank die voor niks betaald is!

Je hebt de motor gestart

Als je na het tanken je auto hebt gestart en dan pas je fout beseft.., Of erger, als de auto raar begint te reageren (lichtjes beginnen te knipperen, motor reageert niet goed enz.), dan is de situatie ernstiger. Zet in beide gevallen onmiddellijk de auto stil en schakel het contact uit.

Benzine in plaats van diesel

Dat is het ergste hypothetische geval. Een dieselmotor is ontworpen om enkel op diesel te draaien. Diesel is vet en smerend, en is helemaal anders dan benzine, dat ontvettend is. Benzine tast het injectiesysteem van dieselmotoren aan, met als gevolg dat er metaaldeeltjes in het brandstofcircuit van de motor terechtkomen… Uiteraard is dat geen goed nieuws.

Diesel in de plaats van benzine

In theorie is dat niet meer mogelijk want de diameter van het tankpistool van diesel is groter dan de vulopening van de huidige benzinetanken. Heb je een oudere auto en heb je alsnog deze fout begaan, is dit weliswaar minder erg dan benzine tanken in plaats van diesel, maar toch moet je met het volgende rekening houden: een kleine hoeveelheid diesel in een benzinemotor (ongeveer 10%) is aanvaardbaar maar zal toch wel enkele ongemakken veroorzaken… Er bestaat dus wel degelijk een risico. Als voorzorgsmaatregel is het daarom best om de tank leeg te laten maken.

Benzine kiezen: loodvrij 98 of loodvrij 95?

Wat is het verschil tussen loodvrij 95 en loodvrij 98? Het verschil is het octoongetal. Dat bepaalt de mate van zelfontbranding van de brandstof. Hoe hoger het getal, hoe minder snel de brandstof ontbrandt en hoe stabieler de mengeling tijdens de compressie in de cilinder is.

Idealiter kies je de brandstof die door de fabrikant van je auto wordt aanbevolen. Als je loodvrij 98 in een motor voor loodvrij 95 tankt, dan is dat niet erg, maar het biedt op zich ook geen voordeel. Vice versa gaat echter niet: als je motor voor loodvrij 98 is bedoeld, gebruik dan geen loodvrij 95!

Opfrissing van nieuwe terminologie sinds 2018 

 

Te onthouden…

Eerst en vooral, zorg ervoor dat je aan de tank je gedachten erbij houdt!

Als je de verkeerde brandstof hebt getankt, start de motor dan niet en laat de tank leegmaken.

Heb je de motor al gestart, schakel hem dan direct uit en laat je wagen wegslepen.

Misschien ook interessant…

 

Bronen

https://startlife.be/fr-BE/article/mauvais-carburant-dans-le-reservoir-et-maintenant

https://entretien-voiture.ooreka.fr/fiche/voir/285750/erreur-de-carburant-que-faire

Share on

Tips en trucs

Gedachten