Denk aan de autokeuring!

1 februari 2019

De autokeuring, een eenvoudige formaliteit voor de ene, voor de andere een hele onderneming met het voertuig klaar te maken om een positief resultaat te bekomen. Een verwittigde en voorbereide bestuurder is er twee waard.

Een overzichtstabel voor personen- en bedrijfsvoertuigen ≤ 3,5T

Leeftijd voertuig Soort voertuig Verplichte autokeuring

Na 4 jaar

Na 2 jaar

Jaarlijks

Voor de 4e verjaardag Personenwagen (VP)

Voertuig met aanhangwagen
-750kg

Voertuig met aanhangwagen +750kg

Bestelwagen (VU)

Vanaf het 4e jaar Personenwagen (VP)

Voertuig met aanhangwagen

Voertuig met alle gecombineerde karakteristieken*

Bestelwagen (VU)

* Voorwaarden :

  • Het voertuig ontvangt een groene kaart – dit wil zeggen dat het voertuig geen enkele opmerking kreeg bij de vorige keuring
  • De kilometerstand is lager dan 100.000 km
  • Het voertuig ging binnen de termijn naar de keuring
  • Het voertuig is minder dan 6 jaar oud
  • Het voertuig trekt geen aanhangwagens van meer dan 750 kg

Keuring van leaseauto’s?

Voor de technische keuring van privé- of bedrijfsvoertuigen gelden dezelfde regels!

Meestal zal de leasing maatschappij een « voucher » sturen om naar de autokeuring te gaan. Maar als dit niet het geval is of u heeft de voucher te laat ontvangen, dan kan de leasing maatschappij niet aansprakelijk gesteld worden. De bestuurder is zelf verantwoordelijk voor zijn voertuig en de benodigde documenten.

U gaat de komende maand een nieuw voertuig in dienst nemen, maar uw huidig voertuig moet nog naar de keuring? U bent verplicht om naar de technische keuring te gaan, ook al rijdt u niet lang met dit voertuig. Indien u dit niet doet kunnen eventuele kosten die daaraan verbonden zijn (boetes, ongeval, enz.) aan u doorgerekend worden. Neem kennis van de regels en procedures opgelegd in het leasingcontract of uw carpolicy.

Noteer ook dat sommige leasers keuringcentra kunnen opleggen.

Bekeuringen

De automobilist die zijn verplichtingen niet nakomt wat technische keuring betreft zal een boete moeten betalen in geval van controle door de rechtshandhavingsinstanties. De boete voor een niet geldig keuringsbewijs varieert: Van de verwittiging met verplichting om langs te gaan bij de keuring tot een zeer gepeperde rekening! Hierbij komt nog een taxatie tot €27,80 (+ de kosten om langs te gaan).

Let op, sinds 2013 beschikken de douane en de politie over radars die het hen mogelijk maken om de geldigheid van het keuringsbewijs en het verzekeringsbewijs te controleren door uw nummerplaat te scannen. Neem dus geen risico en ga op tijd naar de autokeuring.

Om te onthouden!

Zorg ervoor dat u de volgende boorddocumenten kunt voorleggen tijdens uw bezoek aan de autokeuring : het Europese gelijkvormigheidsattest, het officiële afschrift van het inschrijvingsbewijs en een geldig verzekeringsbewijs.
Als u twijfelt over de datum van de volgende keuring, vindt u deze altijd terug op uw vorig keuringsbewijs!

 

Bron:

http://www.goca.be/nl/p/Home

Share on

Tips en trucs

Gedachten