Een aanhanger voor uw auto ? Denk aan uw rijbewijs!

1 januari 2018

Een aanhanger is een praktisch hulpmiddel voor uw auto en altijd handig om te gebruiken bij het onderhoud van de tuin, werkzaamheden of om op vakantie te gaan. Maar wist u dat het gebruik van een aanhanger op de openbare weg onderhevig is aan een specifieke reglementering in België?

Een aanhanger voor uw auto: U hebt mogelijk een rijbewijs nodig!

U dacht dat het halen van uw rijbewijs slecht een vage en slechte herinnering is. Helaas, afhankelijk van het gewicht van de aanhangwagen moet u misschien opnieuw uw rijbwewijs halen!

Een aanhanger voor uw auto: categorie BE

U wilt met een voertuig van categorie B een aanhangwagen trekken, dan zijn er vier scenario’s mogelijk:

 

Een aanhanger voor uw auto ? Denk aan uw rijbewijs!

  • U wilt een aanhanger trekken waarvan de M.T.M. (Maximaal Toegelaten Massa) minder dan 750 kg bedraagt, dan volstaat een klassiek rijbewijs B.
  • U wilt een aanhanger trekken waarvan de M.T.M. meer dan 750 kg is, maar de totale M.T.M. van de combinatie (auto + aanhangwagen) is niet meer dan 3500 kg, dan volstaat een klassiek rijbewijs B.
  • Als de totale M.T.M van de combinatie meer bedraagt dan 3500 kg, maar de 4250 kg niet overschrijdt, is de “code 96” op het rijbewijs B vereist, hetgeen u verkrijgt na het volgen van een praktijkopleiding en het afleggen van een praktijkexamen.
  • Rijbewijs B+E is vereist voor het samenstellen van een trekkend voertuig van de categorie B met een aanhanger met een totale M.T.M. van ten hoogste 3500 kg, hetgeen u verkrijgt na het volgen van een praktijkopleiding en het afleggen van een praktijkexamen.

Indien u zwaardere aanhangers wenst te trekken, dan moet u denken aan een vrachtwagen rijbwijs !

 

Misschien ook interessant…

Share on

Tips en trucs

Gedachten