Milieuzones in Frankrijk: Ecovignet CRIT’Air

1 juli 2018

Het CRIT’Air Ecovignet werd geïntroduceerd in Frankrijk sinds 1 juli 2016 en is verplicht op alle Franse wegen, ook voor toeristen.

De milieusticker bestaat uit 6 categorieën (gaande van 0 tot 5, afhankelijk van de CO2 uitstoot van je voertuig) in verschillende kleuren die geldig zijn op het volledig Franse grondgebied en toegang verlenen tot bepaalde zones om zo de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof in de atmosfeer te verlagen.

Hoe uw vignet bestellen via internet?

U moet een kopie van uw inschrijvingsbewijs opsturen in pdf, png of jpeg formaat, een foto of scan is voldoende. Dit zal u € 4,21 kosten (inclusief verzending). Bestel het vignet op tijd. De levertijd bedraagt momenteel circa 10 dagen tot zelfs 1 maand…

Geen vignet? Een bekeuring!

Automobilisten die zich niet aan de regelgeving houden kunnen een bekeuring krijgen van €68 (€45 indien u onmiddellijk betaald) en die kan worden verhoogd tot €180 in geval van te late betaling. In de zogenaamde “milieuzones” kan u gedwongen worden om te voet verder te gaan. Deze gebieden kunnen permanent of tijdelijk zijn, afhankelijk van pollutiepieken en andere smogwaarschuwingen.

In het kort…

U kan u natuurlijk vooraf goed informeren om alle wegen te vermijden waarvoor u een CRIT’Air vignet nodig heeft. Maar als u nog niet zeker bent van uw route of als u zich zorgen maakt over omleidingen door wegwerkzaamheden of ongelukken, dan kunt u beter een vignet aanvragen. Zo kan u met gemoedsrust de weg op.

Meer info is beschikbaar via https://www.certificat-air.gouv.fr

Share on

Tips en trucs

Gedachten