Rijden op een nat wegdek

1 juni 2018

Rondom deze tijd van het jaar hebben de meesten onder ons de winterbanden omgeruild en terecht! Het probleem is dat we nu wel vaker te maken hebben met onweersbuien, terwijl zomerbanden minder goed presteren op een nat wegdek. Daarom is het zaak om extra aandachtig te zijn als de weersomstandigheden minder gunstig zijn. Dus verminder je snelheid en anticipeer !

Het gevaar van rijden op een nat wegdek

Als de regen blijft aanhouden, kunt u als bestuurder maar beter rekening houden met een aantal nieuwe parameters tijdens de rit op een nat wegdek :

  • Houd grip op de weg: het risico op aquaplaning is aanzienlijk groter naarmate de grip op een nat wegdek minder wordt. Dit gecombineerd met een slecht bandenprofiel verhoogt nog eens de kans op aquaplaning. Met name in de herfst wordt het nog gevaarlijker door de combinatie van bladeren op natte of gladde wegen.
  • Verminderde zichtbaarheid: de regen heeft invloed op ons dieptezicht en de waarneming van andere voertuigen. Ook het opspattende water van andere voertuigen kan een inhaalmanoeuvre belemmeren.

De beste rijstijl

  • Verlaag uw snelheid;
  • Hou een veilige rij-afstand: bij een nat wegdek kan uw remafstand verdubbelen;
  • In geval van hevige regen, schakel uw dimlichten in en uw mistlampen voor. Maar let op: het is niet toegestaan de mistlampen achter aan te zetten.

Focus op aquaplaning

In geval van aquaplaning verliest u de controle over uw voertuig op een wegdek met een laagje water. Het fenomeen kan al ontstaan bij een snelheid van 70 km/u als de hoeveel water op de weg niet meer door de banden afgevoerd kan worden. Daardoor verliezen de banden grip op de weg.

Hoe kunt u aquaplaning voorkomen?

  • Verlaag uw snelheid nog meer in geval van hevige regen.
  • Zorg voor banden met een goede profieldiepte en bandenspanning. Wissel van banden als de profieldiepte minder dan 1,6 mm is. Banden verslijten sowieso naarmate ze ouder worden, rij er dus niet te lang mee.
  • Wees op uw hoede voor overtollig water of plassen onderaan afdalingen (waar het water zich kan ophopen).
  • Rijd in de sporen van uw voorliggers. Hun banden hebben al heel wat van het water verplaatst, zodat uw banden dat niet meer hoeven te doen.

Een belangrijk detail: ruitenwissers

Ruitenwissers zijn belangrijk voor uw veiligheid. Als de ruitenwissers strepen geven of een waas achterlaten op uw ruit zijn ze aan vervanging toe. Dat is ook het geval als de ruitwissers lawaai maken of stroef over het glas lopen. Het is aangewezen de ruitenwissers elk jaar te vervangen, in de herfst. De rubber van de wissers kan beschadigd of versleten raken door de blootstelling aan zon en vrieskou omdat deze aan de voorruit blijft plakken en zodoende verslijt of zelfs kapot kan scheuren.

Nog een laatste tip

Tot slot, hou in gedachten dat het wegdek nog altijd nat is na een onweersbui en dat u uw rijstijl nog steeds aanpast. Het is de toestand van de weg die het belangrijkst is en niet het weer.

Denk er eventueel aan om een extra rijvaardigheidsopleiding te volgen zoals een slipcursus om zodoende uw rijvaardigheid te verhogen.

Share on

Tips en trucs

Gedachten