Samen met de fietsers op de openbare weg: gewoon een kwestie van gezond verstand

1 september 2018

Door het grote succes van de elektrische fiets zie je tegenwoordig steeds meer en meer fietsers rijden in onze steden. Volgens de cijfers van Pro Velo vzw is hun aantal gestegen met 13% vergeleken met vorig jaar. Maar omdat de bestaande wegeninfrastructuur niet overal even goed ingericht is voor fietsers, kunnen er soms problemen ontstaan. Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de rechten van de fietser op de openbare weg!

Wees voorzichtig bij kruispunten

Als u bij een kruispunt naar rechts wilt afslaan, kijk dan goed of er zich geen fietser aan de rechterkant van de auto bevindt want de fietser heeft voorrang. Kijk altijd goed in de achteruitkijkspiegel maar dit volstaat niet, dus check altijd de dode hoek!

Blokkeer de doorgang niet

Op een rondpunt moeten fietsers beschouwd worden als volwaardige weggebruikers. Er is dus geen sprake van hen voorbij te steken of hen de pas af te snijden. In geval van voorrang van rechts geldt hetzelfde, fietsers dienen beschouwd te worden als volwaardige weggebruikers, dus u moet voorrang van rechts verlenen.

Rij voorzichtig, zelfs in een eenrichtingsstraat

verkeersbord uitgezonderd fietsen

Het is namelijk zo dat eenrichtingsverkeer niet altijd geldt voor fietsers. Wees dan niet verbaasd als er fietsers rijden tegen de richting van de eenrichtingsstraat in. Let goed op de verkeersborden!

Blokkeer de fietssas niet

In de stad vind je bij verkeerslichten vaak een fietssas. Dit is een strook die uitsluitend voorbehouden is voor fietsers zodat zij veilig en als eerste kunnen vertrekken bij groen licht. Alle andere weggebruikers worden verzocht niet te stoppen binnen deze specifieke zone.

Sas à vélo

Veilig voorbijsteken

Er is geen fietspad en er rijdt een fietser aan een traag tempo? Voorbijsteken lijkt aangewezen maar doe dit op een veilige manier : houd minstens één meter afstand aan tussen uw voertuig en de fietser die u voorbijsteekt!

B22 - B23

Niet Jaloers zijn op de fietsers

Op sommige kruispunten mogen fietsers door rood rijden (hetzij rechtsaf slaan, hetzij rechtdoor rijden). Dit is uitsluitend toegestaan als er verkeersborden type B22 en B23 staan, deze verkeersborden hebben voorrang op verkeerslicht (zie foto)!

Voorzichtig voorbijsteken van kinderen op de fiets

Kinderen kunnen soms onverklaarbaar reageren op bepaalde situaties wat kan resulteren in onverwachte bewegingen. Wees dan ook extra alert wanneer u rijdt in de buurt van kinderen op de fiets.

 

De beste gedragsregel naar uw medeweggebruiker toe is wellicht : wees een heer in het verkeer (maakt niet uit welk soort voertuig het betreft), blijf kalm en wees alert op elk moment. De openbare weg is geen racebaan. Het doel is heelhuids de eindbestemming te bereiken en niet om als eerste aan te komen!

Share on

Tips en trucs

Gedachten