Vermijd extra brandstofverbruik

1 mei 2018

Brandstof is essentieel voor het functioneren van uw auto, maar door het toepassen van een aantal simpele tips kunt u het energieverbruik aanzienlijk verlagen. Vermijd extra brandstofverbruik! (ongeacht of u rijdt in een hybride auto of een auto met een conventionele aandrijflijn).

Vermijd extra brandstofverbruik, voorverwarming van de motor is niet nodig, trek langzaam op

Het klopt dat oude auto’s eerst moesten warmdraaien vooraleer te gaan rijden, meer bepaald om de olie te laten opwarmen. Tegenwoordig is dit niet meer nodig! Trek rustig op en schakel de eerste kilometers snel over naar een hogere versnelling.

Hanteer een defensieve rijhouding

Kortom, gebruik het gaspedaal soepel en met gevoel (zelfs wanneer u stevig gas geeft) en vermijd onnodig en abrupt remmen. Door goed te anticiperen op het verkeer kunt u soepel met het verkeer meerijden. Uw auto zal 20 tot 40% minder brandstof verbruiken en de remschijven gaan veel langer mee!

Schakel naar een hogere versnelling

Rijden in een hogere versnelling betekent dat de motor minder toeren maakt en dus minder brandstof verbruikt. Bovendien is het een goede gewoonte om aan te leren. Als u op de snelweg uw snelheid verlaagt met 10 km/u bespaart u tot 1 liter brandstof per 100 km met slechts een extra rijtijd van vier minuten!

Vermijd onnodig gebruik van de airconditioning

Schakel de airconditioning pas na enkele minuten na het starten van de auto in en schakel deze weer uit, enkele minuten voor het bereiken van uw eindbestemming.

U hoeft de airconditioning niet helemaal in de ban te doen, zeker niet als het heel warm of koud is. Het is een kwestie van er geen misbruik van te maken en zich te kleden in functie van de weersomstandigheden. Dat wil niet zeggen dat rijden met open ramen per se goedkoper is. Aangezien auto’s aerodynamisch zijn vormgegeven zorgen open ramen voor meer luchtweerstand waardoor de auto meer brandstof verbruikt.

Neem geen onnodige bagage mee

Een op het dak gemonteerde bagagedrager vergroot eveneens de luchtweerstand en leidt uiteindelijk tot 10% meer brandstofverbruik.

Hoe zwaarder uw auto geladen is, hoe harder uw motor moet werken om een bepaalde snelheid te halen en dus meer brandstof zal verbruiken. Het vermijden van onnodige ballast kan dus een besparing betekenen. Wij schatten in dat een volledig beladen auto ongeveer 15% meer verbruikt.

Auto-onderhoud

Zorg goed voor uw auto en voorkom dat deze te duur wordt in onderhoud. Begin met de het regelmatig controleren van de bandenspanning. Als u met te zachte banden rijdt, kan uw brandstofverbruik toenemen met maar liefst 4%. Om ongevallen te vermijden is het trouwens aangewezen de bandenspanning elke 500 km te controleren of vóór u een lange autoreis gaat maken. Wat de motor betreft, denk er ook aan regelmatig de bougies en luchtfilter te vervangen. Bij verstopte filters kan het brandstofverbruik tot 3% hoger liggen.

 

Share on

Tips en trucs

Gedachten