Wat te doen bij vriesweer?

1 november 2018

De winter staat voor de deur en brengt vriesweer met zich mee. Maar hoe kunt u zich het best beschermen tegen nadelige gevolgen? Als u over een garage beschikt, heeft u uiteraard minder zorgen… maar toch kan de vrieskou parten spelen als u op het werk bent of tijdens een uitstapje!

1. Dek de ruiten af

Als u weet dat het gaat vriezen, dek dan de voorruit af met een antivries zeil of een stuk karton. Dek de voorruit in elk geval niet af met krantenpapier: dit kan aan de ruiten blijven kleven wat de situatie alleen maar erger maakt! Het is eveneens niet aan te raden warm water over de ruiten te gieten om snel te ontdooien want dan kunnen er barstjes in het glas komen.

Tips:

  • – Meng in een spuitfles 3/4 witte azijn met 1/4 water. Verstuif dit mengsel op de (droge) ruiten van uw voertuig. Dit zal er een tijd voor zorgen dat je niet meer moeten krabben… Als het effect is uitgewerkt, herhaal dan de behandeling!
  • – Een andere tip bestaat erin de ramen in te wrijven met een microvezeldoekje waarop alcohol van 90° is aangebracht. Een eenvoudige handeling die vorstvorming op uw voertuig moet voorkomen.

Reageren op vorst

Wanneer de ruiten van je voertuig aangevroren zijn, moet je hier iets aan doen!

Een krabber is een gereedschap dat elke bestuurder moet hebben. Deze klassieke oplossing is nog steeds effectief.

Tip:

  • – Hou een lege en schone spuitfles klaar. Vul deze met ongeveer 2/3 alcohol van 90° en 1/3 water en uw mengsel is klaar! Spuit op de bevroren voorruit, laat het inwerken en veeg het schoon met de ruitenwissers!

Veranderen van ruitensproeiervloeistof

Wanneer de temperaturen binnenkort onder het vriespunt dalen, kan je je maar beter voorzien van een vorstbestendige ruitensproeiervloeistof! Het is raadzaam om je ruitensproeiervloeistof voor de zomer leeg te maken en de tank te vullen met de vloeistof die geschikt is voor negatieve temperaturen

2. Bescherm de ruitenwissers

De rubber van de ruitenwissers is zeer broos, dus u kunt maar beter voorzichtig zijn en deze niet beschadigen. Daarvoor is er een simpel trucje: verpak de ruitenwissers in een zakje (of in kousen) zodat ze niet direct blootstaan aan de vrieskou. U kunt hetzelfde systeem toepassen op de achteruitkijkspiegels.

3. Parkeer de auto in de versnelling in plaats van de handrem te gebruiken.

Als het heel koud is, is het veiliger om de handrem niet te gebruiken. Het is beter om de auto in de versnelling te parkeren en één of twee blokken tegen de wielen plaatsen (zeker als u de auto op een helling parkeert).

4. Laat geen drankjes slingeren in de auto.

Los van het feit dat drankjes kunnen bevriezen, zorgen vloeistoffen ook voor extra vochtigheid waardoor de ruiten sneller bevriezen. Beter voorkomen dus.

5. Kattenbakkorrels tegen vriesweer!

Kattenbakkorrels zijn per definitief gemaakt van superabsorberend materiaal, waardoor ruiten minder snel zullen bevriezen. Deze methode werkt ook met zakjes silica-gel (die vindt u meestal bij uw aankoop van bijvoorbeeld nieuwe schoenen).

6. Bakspray voor de deuren!

Niets erger dan de deuren van de auto niet openkrijgen omdat de rubber vastgevroren is. Om dat probleem te voorkomen, kunt u wat bakspray sproeien op de rubber naden van de autodeuren om te voorkomen dat alles vastvriest. Siliconenspray of WD-40 werkt eveneens!

7. Kies voor winterbanden

Waarom? Omdat winterbanden anders zijn dan zomerbanden of 4-seizoenenbanden : andere rubbersamenstelling, meer soepelheid, efficiënter bij lagere temperaturen.
Het diepere bandenprofiel zorgt ervoor dat water (of sneeuw) sneller afgevoerd wordt.
Winterbanden – soms sneeuwbanden genoemd – zijn niet alleen efficiënt als het sneeuwt. In geval van regen wordt het rijgedrag een stuk veiliger als u met winterbanden rijdt.
Waarom niet het hele jaar door met winterbanden rijden? Lees meer hierover in ons artikel “Zomerbanden erop, winterbanden eraf?“.

Share on

Tips en trucs

Gedachten